(P) Afecțiuni ale coloanei, precum hernia de disc lombară, care ne creează neplăceri

29 07. 2024, 10:48
Ciao.ro-bio-ortoclinic.ro

Nimic nu este mai prețios decât sănătatea. Cu toate că acum știm mult mai multe despre boli sau tratamentele acestora, este destul de dificil să ne ferim. Nu de puține ori auzim oamenii văitându-se de dureri de cap sau de spate, fiind printre cele mai comune. Deși, nu trebuie să ne facem griji de fiecare dată, atunci când experimentăm episoade repetate mersul la medic e obligatoriu. Nu ar trebui să neglijăm aptul că coloana vertebrală joacă un rol esențial în susținerea corpului uman. În plus, această protejează măduva spinării. Coloana vertebrală este una din acele părți ale corpului care, odată afectată, ne poate pune în pericol chiar și viață. Este compusă din trei părți și anume cervicală, toracală, lombară. Zona lombară, adică partea inferioară a coloanei vertebrale, este adesea predispusă la afecțiuni. Acest lucru se întâmplă din cauza greutății pe care o suportă. Mai mult, faptul că face mereu tot felul de mișcări, poate fi un factor de risc. Printre cele mai frecvente probleme se numără hernia de disc lombară. Însă există și alte afecțiuni precum stenoza spinală, spondilolisteza, discopatia degenerativă.

Când vorbim despre hernie de disc lombară

Cum am menționat mai sus este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale. La nivel mondial sunt diagnosticați foarte mulți oameni, adică câteva zeci de milioane. Această poate provoca dureri intense, disconfort, limitând capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice. Hernia de disc apare atunci când nucleul pulpos al unui disc intervertebral se deplasează printr-o ruptură în inelul fibros. De obicei, apare compresia rădăcinilor nervoase, cauzând dureri în cele mai multe cazuri. Desigur, apar și alte simptome neurologice. De fapt, simptomele herniei de disc lombare variază în funcție de severitatea sau localizarea herniei. Cele mai comune simptome includ durerea lombară. Adesea este intensă, iradiază către fesă, coapsă, chiar până la picior. Aceasta din urmă este cunoscută sub denumirea de sciatică. De asemenea, apar și senzații de amorțeală sau furnicături. În cazuri severe, poate exista o pierdere a forței musculare în picior. Totul afectează activitatea normală a persoanei care experimentează hernia de disc lombara.

Cauzele herniei de disc lombare includ degenerarea discurilor. Este vorba despre procesul natural de îmbătrânire. De aici poate rezulta pierderea elasticității, dar și a conținutului de apă al discurilor intervertebrale. Posibilitatea apariției unei rupturi va fi mai mare. Traumele directe sau ridicarea greutăților în mod incorect pot duce și acestea la hernierea discului.

La o examinare fizică, medicul specialist va putea spune dacă este vorba despre o hernie sau altceva. Acesta va evalua postura, mobilitatea coloanei, reflexele. De cele mai multe ori îți va recomanda examene de imagistică medicală. Asta înseamnă radiografii, tomografie computerizată sau rezonanța magnetică, adică RMN. Fiecare dintre acestea va fi folosit pentru a vizualiza structurile coloanei vertebrale. Astfel va fi sau nu identificată hernia de disc.

Tipuri de tratament recomandate de medic

Din fericire, este o afecțiune ce poate fi tratată. Sunt unele situații când se vindecă de la sine. Trebuie să menționăm totuși faptul că tratamentul herniei de disc lombare poate fi conservator sau chirurgical. Această decizie este luată de medic, în funcție de severitatea simptomelor. Există însă două tipuri de tratament principale. Avem tratare fără operație. Vorbim aici de medicație. Unii medici vor recomandă la început analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene, relaxantele musculare. Cea mai populară metodă este însă fizioterapia. Această dă și cele mai bune rezultate

Exercițiile specifice, terapia manuală pot îmbunătăți mobilitatea, întărind mușchii care susțin coloana vertebrală. De asemenea, aplicarea compreselor calde/reci alternativ poate reduce durerea. În unele clinici pot fi efectuate injecții cu corticosteroizi în zona epidurală eliminând inflamația. Dacă tratamentele conservatoare nu aduc nicio ameliorare, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Poate fi efectuată o discectomie, ce constă în îndepărtarea porțiunii herniate a discului. Astfel va fi eliberată presiunea asupra nervilor. În schimb, îndepărtarea unei părți din vertebră pentru a mări spațiul din jurul nervilor se face prin laminectomie. Cum spuneam, medicul este cel care decide ce este mai benefic pentru pacient.

Alte afecțiuni frecvente ale coloanei vertebrale

Nu doar această problemă poate să apară în zona respectivă. Pe lângă hernia de disc lombară, există și alte neplăceri care pot cauza probleme semnificative. Spondiloza este una dintre ele, la fel de des întâlnită. Vorbim de o degenerare a coloanei vertebrale asociată cu îmbătrânirea. Aceasta poate afecta discurile intervertebrale, articulațiile, ducând la dureri. Mai putem experimenta și rigiditate în zona gâtului. În schimb, stenoza spinală implică îngustarea canalului spinal. Nervii de aici pot fi comprimați, provocând durere, amorțeală, slăbiciune în extremități. O curbură laterală anormală a coloanei vertebrale are că diagnostic scolioza. Această poate varia de la ușoară la severă. Poate provoca durere. În cazurile severe ne putem confrunta cu dificultăți de respirație.

Ce înseamnă a face prevenție

Cum spuneam, este greu să evităm unele afecțiuni. În unele cazuri însă se poate face ceva, adică prevenție. În cazul afecțiunilor coloanei vertebrale implică adoptarea unor obiceiuri sănătoase, evitând factorii de risc. Mișcarea este cea mai indicată. Exercițiile care întăresc mușchii abdominali și ai spatelui ajută la susținerea coloanei vertebrale. Poți face yoga pot menține flexibilitatea coloanei vertebrale, reducând riscul apariției unor leziuni. Nun uita să îți menții mereu postura corectă în timpul activităților zilnice. Acest lucru previne suprasolicitarea coloanei. La asta contribuie inclusiv utilizarea unui mobilier ergonomic, precum scaunele de birou. Evită să ridici greutăți mari, iar dacă o faci, utilizează unele tehnici de ridicare.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este ceva benefic pentru între organismul. De asemenea, acest lucru reduce presiunea asupra coloanei vertebrale. O dietă echilibrată, bogată în calciu, vitamina D, susține sănătatea oaselor, implicit a discurilor intervertebrale.

Hernia de disc lombară, dar și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt extrem de neplăcute. Au simptomatologii ce pot fi ușor confundate. De aceea, consultarea unui specialist este crucială pentru diagnosticarea și gestionarea corespunzătoare a afecțiunilor acesteia.